Madár magazin

5 tény, amit tudnod kell a városi madáretetésről télen - a negyedikre garantáltan nem gondolnál

Zooling
2022.01.10 13:27
5 tény, amit tudnod kell a városi madáretetésről télen - a negyedikre garantáltan nem gondolnál

El tudod képzelni, hogy akár egy nagyváros közepén, az erkélyen is berendezhetsz egy mini madárvédelmi központot?

A vadmadarak etetéséről sokan azt gondolják, hogy csak kertekben, szabad területeken megoldható. Ez azonban nem igaz, hiszen a legkisebb balkonon is a kedvében járhatunk apró, tollas barátainknak! Fontos, hogy segítsük ilyenkor őket, hiszen tavasztól őszig ők tartják kordában a minket zavaró rovarokat!

Manapság már nemcsak a kertekben jelennek meg a cinkék és társaik, hanem a társasházak környezetében is tanyát vertek a fákon, bokrokon.

Éppen ezért az erkélyek, balkonok, sőt az ablakpárkányok és a légkondicionálók külső egységei mind remek lehetőséget biztosítanak a szárnyas apróságok vendéglátásához. Csak néhány dolgot kell beszerezni ahhoz, hogy tökéletes és biztonságos pihenőhelyet biztosíthass számukra!

1. A madáretetés

A vadmadarak etetési időszaka októbertől egészen májusig tart, hiszen ebben az időszakban természetes úton nem igazán találnak maguknak eleséget. Nem mindegy azonban, hogy mit adunk enni a vidám kis madaraknak.

A legjobb, ha speciálisan vadmadarak számára összeállított eleséget teszel a madáretetőbe, de kaphatnak pörköletlen és sótlan földimogyorót, napraforgómagot, diót és más olajos magvakat, sőt papagáj és pinty eleséget is felszolgálhatsz nekik. Emellett kaphatnak még sótlan, állati zsírokat tartalmazó falatokat – szalonnát, tepertőt, marhafaggyút tartalmazó cinkegolyókat -, illetve gyümölcsöket, mint például az alma.

2. Miben helyezd ki a madáreleséget?