Madár magazin

5 tény, amit tudnod kell a városi madáretetésről télen - a negyedikre garantáltan nem gondolnál

Zooling
2022.01.10 13:27
5 tény, amit tudnod kell a városi madáretetésről télen - a negyedikre garantáltan nem gondolnál

El tudod képzelni, hogy akár egy nagyváros közepén, az erkélyen is berendezhetsz egy mini madárvédelmi központot?

A vadmadarak etetéséről sokan azt gondolják, hogy csak kertekben, szabad területeken megoldható. Ez azonban nem igaz, hiszen a legkisebb balkonon is a kedvében járhatunk apró, tollas barátainknak! Fontos, hogy segítsük ilyenkor őket, hiszen tavasztól őszig ők tartják kordában a minket zavaró rovarokat!

Manapság már nemcsak a kertekben jelennek meg a cinkék és társaik, hanem a társasházak környezetében is tanyát vertek a fákon, bokrokon.

Éppen ezért az erkélyek, balkonok, sőt az ablakpárkányok és a légkondicionálók külső egységei mind remek lehetőséget biztosítanak a szárnyas apróságok vendéglátásához. Csak néhány dolgot kell beszerezni ahhoz, hogy tökéletes és biztonságos pihenőhelyet biztosíthass számukra!

1. A madáretetés

A vadmadarak etetési időszaka októbertől egészen májusig tart, hiszen ebben az időszakban természetes úton nem igazán találnak maguknak eleséget. Nem mindegy azonban, hogy mit adunk enni a vidám kis madaraknak.

A legjobb, ha speciálisan vadmadarak számára összeállított eleséget teszel a madáretetőbe, de kaphatnak pörköletlen és sótlan földimogyorót, napraforgómagot, diót és más olajos magvakat, sőt papagáj és pinty eleséget is felszolgálhatsz nekik. Emellett kaphatnak még sótlan, állati zsírokat tartalmazó falatokat – szalonnát, tepertőt, marhafaggyút tartalmazó cinkegolyókat -, illetve gyümölcsöket, mint például az alma.

2. Miben helyezd ki a madáreleséget?

A lehetőségek száma végtelen! Ha van erkélyed, akkor annak mennyezetébe belőve egy kampót, máris tökéletes helyet biztosíthatsz egy függesztett madáretetőnek.

Ha nincs balkonod, az sem baj, hiszen a könnyű etetőket tapadókoronggal is felerősítheted az ablakodra. Ha pedig légkondicionálód van, a külső egységen elhelyezhetsz egy etetőtálcát is, igaz, erre különösképp figyelned kell, mert könnyen kifújhatja a szél belőle az eleséget.

3. Az itatás

Ahogy nekünk, úgy a vadmadaraknak is szükségük van a táplálék mellett vízre. Praktikus, ha az itatót az etető közelében helyezed el. Fontos tudni, hogy a kis vadmadarak számára az 5-10 centiméter víz a megfelelő, mélyebb edénybe akár bele is fulladhatnak, hiszen nem tudnak úszni.

Az itató vizét minden reggel ki kell cserélni, hiszen télen könnyen befagyhat, a legjobb, ha langyos vízzel töltöd újra. A madáritatót rendszeresen kell tisztítani, heti-kétheti gyakorisággal fertőtleníteni is ajánlott.

4. A fürdés

Igen, bármilyen furcsának is tűnik, a vadmadaraknak télen is szükségük van arra, hogy rendszeresen megfürödjenek, ezzel is ápolva tollazatukat. A normál méretű itatóedények azonban a madárfürdő funkcióját nem tudják betölteni, így érdemes egy egyszerű trükkel élni.

Egy nagyobb méretű cserépalátét – lehetőleg műanyagból, mert azt könnyebb tisztítani és télen jégteleníteni is, hiszen rugalmas anyag lévén, könnyen kivehető belőle a megfagyott víz – épp megfelelő erre az célra!

Ha nincs elég helyed arra, hogy itatót és fürdőhelyet is elhelyezz, az alátét kiváltja mindkettőt egyszerre. Tégy bele egy méretes követ, vagy egy faágat, hogy még komfortosabb élményt szerezz a madárkáknak!

+1 tipp

Ha még inkább a kedvében szeretnél járni apró vendégeidnek, néhány nagyobb ágas-bogas faág jó szolgálatot tehet az erkélyen. Ilyeneket könnyen találhatsz tavasszal és ősszel, mikor a környékbeli fákat metszik a szakemberek, és nyugodtan hazavihetsz néhány darabot.

Ha csak a felső részen hagyod meg a kisebb ágakat, máris kevesebb helyet is foglal ez a praktikus madárbútor. Ráadásul cinkekarikát is aggathatsz a gallyakra, amelyek remek pihenő- és játszóhelyet biztosítanak a vadmadaraknak.