Kutya magazin

Az emberekhez hasonlóan kedvenc háziállatainkat is sújthatják különféle fogbetegségek. Kínozhatja őket fogfájás, gyakori a fogkő és lepedékképződés is. A fogak romlása különösen a macskákra jellemző, de a kutyák esetében sem vehetjük félvállról a fogproblémákat.

Manapság egyre többször tűnik fel az interneten egy eszköz, aminek segítségével látszólag ledől a nyelvi akadály kutya és gazdája között. A lenti videó csak egy példa a sok közül.

Sokunknak semmi kétsége sincs afelől, hogy a kutyánk rendkívül okos, intelligens, és sok mindent megért abból, amit mondunk neki. Emellett az is biztos, hogy ha beszélni tudna, rengeteg mondanivalója lenne számunkra.

A következőkben röviden körül jártuk a kutya-ember kommunikáció témakörét.

A kutyáknak is komoly egészségügyi problémákat okozhat az elégtelen szájhigiéné.
A lepedékben megbúvó baktériumok ugyanis ínygyulladást, fogágybetegséget és akár fogvesztést is eredményezhetnek.
Lássuk, mit tehetsz ez ellen!

Bár még nincs nyár, máris itt a kánikula. Ezeken a forró napokon nemcsak magadra, hanem kutyádra is fokozottan oda kell figyelned, hiszen ő is ugyanúgy kitett a hőséggel járó veszélyeknek, mint te.

Nagyon örömteli dolog, amikor kiskutya érkezik a családba. Azonban az új családtag nagy felelősséggel, odafigyeléssel jár. Jó, ha már előre felkészülsz a kezdeti időkre, és még kiskutyád elhozatala előtt beszerzed a legszükségesebb felszereléseket.

Az alábbiakban ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképp érdemes megvenned az új jövevénynek.

A háztartásokban rengeteg veszély leselkedhet egy kutyára. Na nem arra gondolok, hogy ráesik egy alma kiskutyánk fejére a gyümölcsöskosárból. Több olyan alapanyagot, élelmiszert használunk a mindennapi életünk során, ami kedvencünkre potenciálisan mérgező lehet.

A legtöbb embernek a kutyákra veszélyes élelmiszerekről rögtön a csoki jut eszébe. Mindenki tudja, hogy csokoládét adni az ebeknek szigorúan tilos. 

De vajon tényleg ennyire drámai lenne a helyzet? A csoki lenne a legnagyobb veszély, ami leselkedhet kiskutyánkra az otthonunkban?

Lássuk, mennyi a halálos adag és még milyen toxikus anyagokra kell különösen ügyelnünk kuyatartóként. Továbbá mit tehetünk, ha megtörtént a baj és mérgezésre gyanakszunk.

Egyre többen vállalunk felelősséget a környezetünkért, és igyekszünk lehetőségeink szerint kevesebb hulladékot termelni, kevesebb műanyagot használni, valamint környezetbarát megoldásokat találni a háztartásaink vezetése során.

Azonban kutyatartóként ez nem mindig könnyű feladat. Ezért ezzel a rövid írással szeretnék segítséget nyújtani a környezetbarát kutyázáshoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldala szerint több tízezer kóbor kutya él ma hazánkban.

Mi állatbarátok egyet értünk abban, hogy ezt a hatalmas számot mindenképp csökkenteni kell és a lehető legtöbb kutyának szerető otthon kell biztosítani.

Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy a kutyák szaporítása és megvétele helyett a menhelyeken szenvedő állatokat kellene inkább örökbefogadni. 

Nagyon kecsegtető és szép gondolat, hogy mától kezdve csak örökbefogadni lehessen állatot, ezzel kiürüljenek a menhelyek és minden lélek kapjon egy új esélyt a boldog életre egy megfelelő gazda mellett. Azonban ennél sajnos sokkal árnyaltabb a probléma.

Az ember által épített környezet kutyánk számára sokszor rendkívül ingerszegénynek bizonyul...

A jól megszokott lakásban, kertben, valamint sétaútvonalakon számukra kevés újdonság kerül elő. Megszokott szagok, jól ismert látvány. Elég unalmasnak hangzik, ugye?

Emellett kevés olyan problémával kerülnek szembe kedvenceink, amik igazán megmozgatnák az agyukat és mentálisan frissen tartanák őket. Amikor pedig kutyánk szeretné végre kicsit feldobni magának az unalmas hétköznapokat, akkor mi, gazdik, közbe lépünk és gátat szabunk az ámokfutásuknak. 

Elvégre ki szeretné, ha Buksi felásná az egész kertet, szétrágná gazdi vadonatúj cipőjét, levadászná a szomszéd házikedvencként tartott nyusziját, vagy rendszeresen átszökne a szomszédban élő kutyabarátjához egy kis játékra, esetleg hosszú túrákra indulna egyedül, hogy körbe szimatolja a világot. Mi aztán biztos nem!

De mégis mi azzal a gond, ha soha nem engedjük megnyilvánulni a kutyák természetes viselkedését? 

Milyen viselkedésproblémák alakulhatnak ki az ingerszegény környezetben való tartás során? 

Végül mit tehetünk azért, hogy kutyánk teljesebb, boldogabb életet éljen anélkül, hogy számunkra kellemetlenséget okozna?

Ezekre a kérdésekre ad választ a mai cikkünk.

Miután eldöntöttük, hogy családunk új tagjaként egy kiskutyát szeretnénk, a következő kérdés, amivel szembe kerülünk, hogy milyen fajtát válasszunk.

A kutya nem egy divatos ruhadarab, ami legfeljebb pár évig színesíti életünket. Ha szerencsénk van, akkor hosszú évekre - legalább 10-15 évre - választunk magunk mellé szerető társat. 

Amíg kedvencünk mellettünk van, addig a mi felelősségünk, hogy gondoskodjunk róla. Biztosítsuk számára a megfelelő ellátáson túl a biztonságos, szerető otthont, amiben boldog életet élhet.

Általában az állati tanulásra valami olyasmiként szokás tekinteni, mint az igen intelligens állatok különleges képességére. 

Mindenki tudja, hogy a kutyák nagyon okosak és rendkívül jól taníthatóak. Bravúros ügyességgel sajátítanak el mindenféle trükköt, amit aztán bárhol, bármikor képesek akár vezényszóra is végrehajtani.

  • Vajon ez tényleg csak bizonyos állatok kiváltsága? 
  • Valójában mi a tanulás és hogyan működik? 
  • Más állatokat is taníthatunk trükkökre? 
  • Milyen tanítási módszereket alkalmazhatunk? 

Ezekre a kérdésekre válaszol a mai cikk.