Zooling magazin

Hogyan etesd tengerimalacodat?

Annamari
2022.05.09 19:45
Hogyan etesd tengerimalacodat?

Kisállatunk elhelyezése mellett a másik legfontosabb kérdés, hogy miként etessük őt.

Sokszor nem egyszerű kiigazodni a rengeteg különféle ajánlás között, melyek egy része ráadásul szokásokon, tévhiteken alapulnak.

Lássuk, mik a legfontosabb szempontok, amiket be kell tartanod tengerimalacod takarmányozása során, hogy te ne kövess el végzetes hibákat.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz

A tengerimalacok valódi növényevő állatok. Legfőbb táplálékuk a különböző fűfélék, leveles növények, mérsékelten gyümölcsök és zöldségek.

Éppen ezért, az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz tengerimalacod takarmányozása során, hogy kizárólag száraztáppal, esetleg gyümölccsel, zöldséggel eteted őt.

A jó minőségű tengerimalac táp kiváló kiegészítő eledel kedvenced számára, de önmagában nem elégíti ki a tengerimalacok minden szükségletét. Emellett a gyümölcsök és zöldségek rostban szegények, és túl magas a szénhidráttartalmuk.

A túlzottan magas cukortartalom felboríthatja a bélmikrobiom (bélflóra) egyensúlyát, és súlyos hasmenést okozhat, ami potenciálisan életveszélyes lehet.

 

A tengerimalacok legfontosabb takarmánya a széna

Tengerimalacod legfontosabb takarmánya a jó minőségű, alacsony kálcium-tartalmú széna.

Megfelelő minőségű szénának mindig tengerimalacod rendelkezésére kell állnia.

A széna koptatja a folyamatosan növő fogakat, elősegíti a folyamatos bélmozgást, fenntartja az egészséges bélmikrobiomot (bélflórát).

A Vitapol Vita-Herbal szénája megfelelő a tengerimalacok takarmányozására.

 

A tengerimalacoknak elengedhetetlen a C-vitamin

A tengerimalacok nem képesek C-vitamin termelésére, ami azonban elengedhetetlen szervezetük egészséges működéséhez. Tehát kívülről kell pótolni a megfelelő mennyiségű C-vitamint.

Hiányában skorbut, hátsó végtag bénulás, szőr- és bőrproblémák, véralvadási zavarok, sebgyógyulási zavarok, fekélyek léphetnek fel. Emellett járásuk fájdalmassá válhat, fogékonyabbak lehetnek fertőző betegségekre.

A tengerimalacok napi C-vitamin igénye széles skálán mozog az állat életkora, őt ért stressz, aktuális fiziológiai állapota szerint. Nagyjából 4-50 mg C-vitamin fedezi egy tengerimalac napi adagját. Ez vemhesség, szoptatás, betegség esetén megnőhet.

A jó minőségű pelletált tápok a tengerimalacok C-vitamin szükségletének többszörösét tartalmazzák stabilizált formában. Utóbbi azt jelenti, hogy a csomagoláson feltüntetett C-vitamin mennyiséget a táp változatlanul megőrzi lejárati dátumának végéig.

A Versele-Laga Complete Cavia vagy a Beaphar Care+ tápok is kiválóak a tengerimalacok megfelelő táplálásához.

De emellett a szükséges mennyiséget pótolhatjuk magas C-vitamin tartalmú zöld takarmány pl. tyúkhúr, pitypang, fűfélék stb. adásával is. Kiegészítésként jó lehet a C-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök, mint a paprika, alma, körte stb. is. Utóbbiakat azonban csak mértékkel szabad adni.

Továbbá sok helyütt kapható por formájú aszkorbinsavat (C-vitamin) vagy Cebion cseppet is keverhetsz kisállatod vizébe. A napi szükségletét túllépő mennyiséget adagolj a vízhez, hogy a C-vitamin bomlása mellett is megfelelő mennyiséget tudjon felvenni az állat.

 

Tápváltásnál különösen figyelni kell

A tengerimalac bélmikrobiom (bélflóra) egyensúlya nagyon érzékeny. Éppen ezért fokozatosan szabad csak tápot váltani.

Minden újdonságot, például a zöld takarmány vagy a különböző zöldségeket, kis adagokban vezess be.

 

Kerülni kell az olajos magvakat

Ahogy már megbeszéltük, a tengerimalacok valódi növényevő állatok.

A különböző magvakat, dióféléket, zabot és más száraz gabonaféléket kerülni kell, mivel ezek szénhidrát- és zsírtartalma túlságosan magas a tengerimalacok számára.

Ezzel együtt különböző magkeverékeket, különböző darabos, nem pelletált tápokat ne adj kedvencednek.

 

Mindig legyen tengerimalacod előtt friss víz

A tengerimalacok a különböző vizes tálakat hamar beszennyezik ürülékkel, alommal és szénával, amik erjedése gondot okozhat.

Emellett könnyen felboríthatják, eláztatva azzal ketrecüket vagy kifutójukat, miközben ivóvíz nélkül maradnak.

Ezért a legjobb, ha golyós vagy szelepes itatót használsz, amit naponta ellenőrizz, hogy megfelelően működik-e.