Szájkosár kutyáknak

A szájkosár nem csak az embereket védi, hanem a kutya saját érdekében is fontos lehet. Ha a kutyus hajlamos felenni mindenfélét a földről, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy megfelelő szájkosáron, amely megakadályozza ezt a káros szokást.

Ezen felül a tömegközlekedési eszközökön - ha nem zárt hordozóban szállítod kedvenced - kötelező a szájkosár használata. Továbbá állatorvosnál, kutyakozmetikusnál is praktikus lehet.

Fontos, hogy olyan szájkosarat válassz, ami kényelmes, biztonságos, valamint a kutyus könnyen tud benne levegőt venni és lihegni. A kínálatunkban kizárólag ilyeneket találsz, így bátran vásárolhatsz, biztosan nem fogod megbánni!


4termék 14

Itt minden szájkosarakkal kapcsolatos kérdésedre megtalálod a választ

1. Mikor kötelező a szájkosár használata?

A közforgalmú közlekedési eszközön minden kutyának kötelező a szájkosár használata. A szabály alól kivételt jelentenek a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyák. Aki szájkosár nélkül utaztatja kutyáját ilyen eszközökön, szabálysértést követ el. Ennek a büntetése pénzbírság, közmunka, de akár elzárás is lehet.*

Állatorvosnál, kutyakozmetikusnál a kutyus viselkedésétől függően ajánlott lehet a szájkosár használata.

2. Milyen típusú szájkosarakaból választhatunk?

A két alapvető típus a klasszikus kosár forma és a szájszíj. Ezeken belül a variációk száma óriási, de van néhány fontos dolog, amit mindenképpen figyelembe kell venned a szájkosár kiválasztásánál.

A szájszíj akadályozza a kutyát a lihegésben, így nem tudja leadni a felesleges hőt. Emiatt a kutyusod akár hőgutát, hősokkot kaphat. Azt javasoljuk, szájszíjat csak rövid ideig tartó események (pl.: állatorvosi látogatás, kutyakozmetikus stb.) alkalmával használj.

Ezzel ellentétben a klasszikus kosár formák hosszabb ideig is kényelmes és biztonságos viseletet jelentenek a kutyának.

A régebben használt, fémből készült kosarak elsődleges problémája, hogy hidegben hozzátapadhat a kutyus nyelve vagy orra, ami igen kellemetlen és fájdalmas élmény lehet szegény kedvencednek.

A merev műanyag és rugalmas szilikon szájkosarak tökéletesen megfelelnek a célnak. Megfelelő méretválasztás esetén (erről később még lesz szó) mindkettőben rendesen kap levegőt és tud lihegni a kutyus.

A rugalmas szilikon szájkosár számos előnnyel rendelkezik. A nálunk kapható típus ergonómikus kialakítású, így tökéletesen illik majd a kutyád fejére. Neoprénnel bélelt, emiatt hosszabb távon is kényelmes viseletet biztosít. A legfontosabb pedig, hogy a kutyus tud benne lihegni, inni vagy akár elfogyasztani a jutalomfalatokat.

Ezzel szemben a merev műanyag szájkosár valamivel olcsóbb, de a lihegést ez sem akadályozza, így ha nem engedheted meg magadnak a szilikonos fajtát, akkor jó választás lehet.

3. Hogyan válassz szájkosár méretet?

A szájkosár méretének kiválasztásánál elsősorban a kosár belső kerületét kell figyelembe venni. Egyszerűen mérd meg a kutyád pofájának a kerületét a szeme előtt egy picivel és válassz pár centivel nagyobb szájkosarat. 

Tipp: ha nincs megfelelő mérőszalagod, tekerj körbe egy darab cérnát vagy madzagot, amit aztán egy vonalzóval is le tudsz mérni.

A gyártók minden szájkosárnál megadják a kosár belső kerületének pontos méretét, ha nem találsz erről információt, feltétlenül érdeklődj az ügyfélszolgálaton, mielőtt megvennéd a terméket. Figyelmesebb helyeken az egyes méreteket jellemző kutyafajtát is felsorolnak segítségképpen.

A szájkosár rögzítőszíjainak a méretét az orrmérethez igazítják. Ráadásul ma már általában fokozatmentesen állíthatóak, így nem kell aggódnod, kedvenced fejére jól fog illeni az orrának megfelelő méretű szájkosár.

Ahogy láthattad, a helyes méretű szájkosár kiválasztása nem ördöngösség. Egy jó webshopban vagy kereskedésben nem csak a méret van megadva (pl.: S, M, L, XL), hiszen az gyártónként, de akár még típusonként is változhat, hanem a szájkosár kerülete, esetleg néhány jellemző méretű kutyafajta is.

4. Zavarja a szájkosár a kutyát?

Egy jó kialakítású, megfelelő méretű, minőségi szájkosár nem akadályozza az állatot a lihegésben vagy az ivásban, ráadásul még jutalomfalatokat is tudsz neki adni. Természetesen nem lesz számára olyan, mintha teljesen szabadon lenne, de ha megfelelően hozzászoktattuk a kutyust, nem okoz neki kényelmetlenséget még a hosszabb távú nyári viselet sem. Ma már szerencsére kifejezetten kényelmes szájkosarakat készítenek.

5. Hogyan szoktasd hozzá a kutyát a szájkosárhoz?

A szájkosár viselése kutyánknak kellemetlen élmény lehet, ha szoktatás nélkül, kényszerítve őt adjuk rá a számára ismeretlen, esetleg félelmetes eszközt. Mivel gyakran előfordulhat, hogy használnunk kell, ezért érdemes ezt a problémát kezelnünk kutyusunk jóléte érdekében. Néhány trükkel könnyen átsegíthetjük kedvencünket az ismeretlentől való félelmén. 

A módszerek lényege, hogy pozitív megerősítéssel jó élményhez kössük a szájkosár viselését. Ezt többféleképpen is elérhetjük. Az egyik legpraktikusabb, ha egy, a szájkosár külső kerületének megfelelő dobozba, annak zárt részével lefelé beleállítjuk a szájkosarat és mindenféle finomságot fagyasztunk bele. Így, amikor kutyánk elé tesszük, akkor ő a szájkosáron keresztül kinyalogatva a finom jutalmat pozitív élményhez köti a pofija körül lévő eszközt, emellett ez a fagyi környezetgazdagításnak sem utolsó. 

De nem muszáj ilyen praktikához folyamodnunk. Ha több időnk van, akkor szájkosáron keresztül, kézből jutalmazhatunk. Ezzel ugyanazt a hatást érjük el, mint a fenti esetben. Utóbbi módszer alkalmazható a szájszíjak esetében is. 

Fontos, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor a tréning alatt ne tegyük fel erőszakkal a szájkosarat vagy a szájszíjat az állatra, mert azzal lassíthatjuk a tanulási folyamatot, hiszen kedvencünk azonnal rossz élményt társít hozzá.

6. Milyen szájkosár való a kistestű, rövid orrú kutyákra?

A rövid orrú kutyákra való szájkosár kifejezetten úgy van kialakítva, hogy az ilyen fajták (pl. mopsz, francia bulldog, angol bulldog, boxer stb.) fejformájára megfelelően illeszkedjen. Emiatt a méretezése is eltér a klasszikus kialakítású szájkosaraktól.

Ezeknél a szájkosaraknál a fejpánt (homlokpánt) méretét adja meg a gyártó. Úgy választhatod ki a megfelelőt, hogy leméred a kutyád fejét/homlokát a szemétől a tarkójáig. Ha a kutyád fejmérete épp a méret határára esik, válaszd a nagyobb méretet! (A fejpánt mérete fokozatmentesen állítható, így nem kell aggódnod, akkor is jó lesz, ha eggyel nagyobbat veszel belőle.) Segítségképp minden szájkosárnál megadtunk néhány jellemző méretű kutyafajtát is. 

Ha bármi egyéb kérdésed lenne, keress minket e-mailben vagy telefonon!


*Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1200002.TV

Szűrés
Ár
 (Ft)
1 514 Ft - 8 939 Ft
Termék státusza