Kutyahám

A kutyák sétáltatása során az egyik legfontosabb, hogy biztosítsd kedvenced kényelmét és minimalizáld a balesetek lehetőségét.

Ehhez kínálatunkban könnyen felhelyezhető, a kutyád számára kényelmes, az extra biztonság érdekében fényvisszaverő elemekkel ellátott Julius-K9 kutyahámokat találsz, amelyeket a legkedvezőbb erőátvitel szerint alakítottak ki.

Kutyádat a beépített fogantyú segítségével egyszerűen visszafoghatod, miközben nem okozol számára kellemetlenséget. Hiszen akkor jó a séta, ha mindketten élvezitek.

Milyen a jó kutyahám?

Kutyasétáltatás során az elsődleges szempontnak mindig kutyád biztonságának kell lennie. 

A jó kutyahám minimalizálja a szökés esélyét, ezzel segítve az esetleges balesetek elkerülését. Ezért csak olyan kutyahámot vásárolj, aminek kialakítása, erős hevederei, törhetetlen csattjai szavatolják a szökésmentességet. 

Emellett szürkületben előnyös lehet, ha kutyádat te, és más gazdik, valamint autósok is jól látják. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy reaktív kutya vagy éppen betegségben szenvedő eb, esetleg egy kiképzés alatt álló kutyus gazdája szeretné elkerülni a más kutyákkal való találkozást. Éppen ezért a Julius-K9 kutyahámokat fényvisszaverő elemekkel szerelték fel, így másokkal együtt te is pontosan ismerheted kutyád helyzetét a séta teljes ideje alatt. 

Ezen túl választhatsz olyan feltűnő színű kutyahámokat is, mint például a neon, amik tovább növelik kutyád láthatóságával együtt kedvenced biztonságát is.

A következő fontos dolog, amire a megfelelő kutyahám kiválasztásánál figyelned kell, hogy annak kialakítása kutyád végtagjainak mozgását ne korlátozza, így az eb szabadon tudjon benne menni, rohangálni. 

Érdemes arra is ügyelned, hogy a párnázat, a hevederek ne húzzák a szőrét, hiszen az állandó kellemetlenséget okozna kutyádnak a séták alatt.

Kutyád kényelmét tovább növeli, ha a kutyahám párnázata légáteresztő anyagból készült. Főleg a nyári melegben kutyád hálás lesz érte, ha egy jól szellőző kutyahámot viselhet.

Ha megtaláltad a biztonságosságnak és a kényelemnek teljes mértékben megfelelő kutyahámot, akkor következhet a design. 

Különböző színű, mintájú kutyahámokat választhatsz ízlésednek megfelelően. Emellett a Julius-K9 kutyahámok esetében lehetőséged van különböző cserélhető hámfeliratokat is választani, amiket aztán a kutyahám két oldalára tépőzár segítségével könnyen felerősíthetsz.
Így mindenki láthatja, hogy ki a főnök, vagy éppen egy hercegnővel, vagy királlyal sétálsz.
De lehetőséged van biztonsági jelzésként szolgáló feliratokat is beszerezni, amivel például felhívhatod mások figyelmét arra, hogy ne simogassák meg kutyádat vagy kutyád valamilyen sérüléssel éli mindennapjait.

Hámot vagy nyakörvet használj?

Örök kérdés, hogy a kutyahám vagy a nyakörv használata megfelelőbb-e a kutya számára. Valójában mindkettőnek megvan a helyes alkalmazási módja és területe, amik figyelembevételével a kutyahám és a nyakörv is egyaránt jó szolgálatot tesz. 

Ha kutyád hajlamos a láb melletti, laza pórázon való sétálással váratlanul felhagyni, hirtelen megrántani a pórázt, akkor a hám használatával elkerülhetitek az esetleges nyaki sérüléseket, fájdalmat, kellemetlen fuldoklást, különös tekintettel a kis testű kutyákra. 

De ha kutyád nagyobb testű, és előfordul, hogy meg kell tartanod, akkor a fogantyúval ellátott, kedvező erőátvitel szerint kialakított Julius-K9 kutyahámokkal ezt kényelmesen és egyszerűen megteheted.

Kölyökkorban, a láb melletti séta tanulásakor mindenképp érdemes kutyahámmal sétálnotok. Ezzel kizárhatod a már feljebb említett kellemetlenségeket (fuldoklás, fájdalom) és nyaki sérüléseket.

Ha kiskutyád már szépen megtanult láb mellett közlekedni, akkor áttérhetsz a nyakörvre, de maradhattok a kutyahám használatánál is.

Nagy testű kutyáknak is ajánlott a hám viselése, hiszen a már több ízben is említett kedvező erőátvitel miatt a Julius-K9 kutyahám fogantyújának segítségével szükség esetén könnyebben megtarthatod, visszafoghatod kutyádat, amivel a balesetek esélyét minimalizálod.

Nem fog a kutyám jobban húzni a kutyahámban?

Óriási tévhit, hogy a kutyák a kutyahámban jobban húznak, mint nyakörvben. 

Egy olyan kutyus, akit sosem tanítottak meg láb mellett, laza pórázon közlekedni, hajlamos belefeszülni a hámba. Húzni, hogy mihamarabb elérjen a vágyott helyre, megszimatolhassa a számára érdekes dolgokat, játszhasson a legjobb kutyabarátjával... De ez épp úgy igaz akkor is, amikor egy laza pórázon sétálni nem tudó kutyusra nyakörvet adunk. Viszont a nyakörvben való póráz húzás, rángatás nyaki sérüléseket okozhat és fuldoklással jár, ami összességében rendkívül kellemetlenné és veszélyessé teszi a sétát.

Ezért érdemes már kölyökkortól kezdve tanítani a kutyákat a laza pórázon való sétára.

Ezt a legegyszerűbben és leghumánusabb módon pozitív megerősítéssel érheted el. Végy magadhoz jó pár finom falatot mikor sétálni indultok, és jutalmazd kutyusodat, amikor melletted lépdel!

Tartsd szem előtt, hogy kezdetben ez igen szokatlan és nehéz lehet kutyusod számára, ezért amikor gyakorolni kezdtek, már pár lépés után jutalmazd meg.

További nehezítő körülmény, hogy a kutyák normális sétatempója a miénknél gyorsabb, így kutyádnak a láb melletti sétához egy számára szokatlan, nem komfortos tempóban kell közlekednie.

Segítheted azzal, ha a tanulás kezdetén picit gyorsabb tempóban közlekedtek.

Ha túl sok odakint az inger és kiskutyádnak nehezére esik rád figyelni, akkor gyakoroljatok eleinte zárt térben, emellett a figyelmét fejlesztő gyakorlatokat is csinálhattok.

Fontos, hogy a séta egésze ne csak menetelésből álljon. Engedd kutyádnak, hogy kutya legyen. Szaglásszon, felfedezzen, kalandozzon, így lesz mindkettőtök számára a séta élmény és nem egy kötelezően elvégzendő feladat.