Kutyafekhely

Az emberekhez hasonlóan a kutyák számára is elengedhetetlen a nyugodt, pihentető alvás. A megérdemelt pihenéshez a kutyusnak szüksége van egy biztonságot nyújtó, meleg, kényelmes és puha kutyafekhelyre.

Kínálatunkban megtalálhatod a számodra legjobb kutyafekhelyet, amely minőségi, strapabíró anyagból készült, kényelmes, puha és mégis olcsó.

Ha speciális igényed van, például ortopéd vagy nagyméretű kutyafekhelyre van szükséged, akkor is jó helyen jársz. Kínálatunkban találsz továbbá memóriahabos, ortopéd, valamint hűthető fekhelyeket is.

Nézzük, mit a legáltalánosabb kérdések, amik a kutyafekhely vásárlás során felmerülhetnek!

Milyen fajta kutyafekhelyek vannak?

Minden kutyának a saját igényeinek megfelelő alvóhelyre van szüksége. A Zooling kínálatában minden típusú fekhelyet megtalálsz, amire csak szüksége lehet kedvencednek. 

  1. A kutyapárna, kutyaágy vagy kutyamatrac nagyjából ugyanazt jelenti. Ez egy megfelelő méretű, kifejezetten alváshoz kialakított töltéssel készült fekhely. Szerencsére ma már a jobb minőségű kutyaágyakat is olcsón meg lehet szerezni.
  2. A kutyakosár régebben egy egyszerű, de tartós kialakítású fonott kosarat jelentett, amibe a megfelelő kutyapárnát téve kényelmesen aludhat az állat. Manapság egyre inkább modernebb, könnyebben tisztítható anyagból készülnek kosarak, amelyekben már benne van a kutyapárna is. 
  3. A peremes fekhely kutyáknak egy olyan kutyaágy, amit peremmel vesznek körbe, leginkább egy fotelra hasonlít. A peremnek köszönhetően a kutyus nagyobb biztonságban érezheti magát alvás közben. Ez a kosárnál kényelmesebb az ebnek, azonban általában drágább is, hiszen több anyagot kell felhasználni a gyártás során.
  4. A kutyatakaró vagy kutyapléd a  bútorok megóvására vagy a kutya melegen tartására használható. Azonban nem helyettesít egy megfelelő kutyafekhelyet.

Melyik a legjobb kutyafekhely?

A legjobbak az ergonomikus kialakítású, memóriahabos kutyaágyak és kutyapárnák. Ezeket úgy alakították ki, hogy a kutyus a lehető legkényelmesebb és legegészségesebb módon tudjon aludni rajtuk. Levehető, könnyen tisztítható, mosható huzattal készülnek és - a kiváló minőségű alapanyagoknak köszönhetően - nagyon ellenállóak. 

Milyen fekhely való kiskutyáknak, kölyökkutyáknak?

Általánosságban elmondható, hogy a kölyökkutyák a meleg, puha, peremes vagy bújós fekhelyeket jobban szeretik, mert alvás közben nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Ha egy kicsit részletesebben belemegyünk a témába, akkor pedig találunk jó pár egyéb szempontot is, ami alapján megtalálhatjuk a kölyökkutyushoz illő fekhelyet.

A kutyák általában egyébként is szeretnek rágni, de kölyökkorban ez fokozottan igaz. Emiatt olyan fekhelyet kell választani, ahol ez nem tud túl nagy problémát okozni. A klasszikus kutyakosarak gyékényből készülnek, amitől igazán jól mutatnak a megfelelő helyen. Azonban ha a kölyökkutya elkezdi megrágni, letörhetnek belőle darabok, amelyek komolyabb sérüléseket is okozhatnak. Nemcsak bele tudnak állni a mancsukba vagy a szájukba, de lenyelve még súlyosabb gondjai lehetnek kedvencünknek. Fontos, ha ilyesmit tapasztalunk, ne próbáljuk meg otthon kezelni a kutyát, hanem mindenképpen azonnal forduljunk állatorvoshoz. Egy gyors beavatkozás akár életmentő is lehet. Nem akarunk senkit feleslegesen ijesztgetni, de fontos tisztában lenni a háziállatainkra leselkedő veszélyekkel. Továbbá a gyékénykosarak nagyon nehezen (szinte egyáltalán nem) tisztíthatóak, és csak körülményesen lehet őket fertőtleníteni. Ráadásul esztétikai problémák is felmerülnek, hiszen a megrágott kosár kifejezetten rosszul néz ki, így ami a lakás díszeként kezdte, hamar a kukában köthet ki.

Összességében ha kosár mellett döntünk, akkor csak nagy odafigyeléssel altathatjuk benne a kiskutyánkat.

A bevezetőben említett bebújós kutyafekhelyek sokkal jobb megoldást jelentenek a kosárnál. Könnyen moshatóak, kényelmes és puha anyagokból készülnek, ami nem csupán védelmet nyújt kedvencünknek, hanem kiváló játszóházat is jelenthet - akár több kutyus, vagy velük együtt tartott macska számára is.

A kölyökkutyák általában mozgékonyabbak, játékosabbak, így esetükben fontos, hogy a fekhely olyan helyre kerüljön, ahol biztonságosan tudják használni. Például ne legyen lépcső vagy bármilyen törékeny tárgy, esetleg szobanövény a közelében. Érdemes lehet odafigyelni arra is, hogy csúszásgátlós aljú fekhelyet válasszunk, ezzel is megakadályozva a kellemetlen baleseteket. Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor a megfelelő helykiválasztással tudjuk orvosolni a problémát.

A könnyebb tisztítás miatt lényeges, hogy az fekhely, vagy a levehető huzata mosható legyen, különösen abban az időszakban, amikor kedvencük még nem szobatiszta. Manapság már szinte az összes fekhely könnyen tisztítható, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes rákérdezni a webshopnál. Mi a Zoolingnál szívesen segítünk kiválasztani a legjobb kölyökkutya fekhelyet.

Végül, de nem utolsó sorban fontos szempont lehet a kölyökkutyának való fekhely ára is. A kutyus biztonságérzetéhez szükséges, hogy a fekhely ne legyen túl nagy. Tehát hiába tudjuk, mekkorára fog nőni a jószágunk, egy kölyökkutyának nem vehetünk felnőtt méretű fekhelyet. Emiatt mire felnő az állat, biztosan több fekhelyet is el fog használni. Különösen igaz ez a nagytestű kutyafajtáknál.  A növekedésén túl a már említett rágás miatt is előbb használják el a kölykök az ágyukat, mint felnőtt társaik. Az olcsó kutyafekhely tehát elsősorban kölyökkorban lesz nagyon fontos. Felnőttként nyugodtabban vehetünk drágább, memóriahabos vagy babzsák jellegű fekhelyet, hiszen az már hosszú évekig jó szolgálatot tud tenni. Nálunk a Zooling webáruházban rengetegszer vannak akciók, amikor olcsóbban juthatunk hozzá a kutyafekhelyekhez. Ezeket kihasználva olcsón megoldhatjuk a kölyökkutya fekhelyproblémáit.

Érdemes használt kutyafekhelyet venni?

Ezt senkinek sem javasoljuk. Nem csupán higiéniai problémák merülnek fel, hanem az embereknek gyártott matracokhoz hasonlóan a kutyafekhelyek is elhasználódnak idővel. Gondljunk csak bele, hogy mi sem szívesen aludnánk kifeküdt matracon.

Extra nagy méretű fekhely nagytestű kutyáknak

A nagytestű kutyák fekhelyének kialakítása azért jelenthet kihívást, mert a legtöbb gyártó inkább kis és közepes méretű kutyusokra szabja a kutyaágyakat. Kínálatunkban a legnagyobb XXL méretű Trixie kutyafekhely 120 centiméter hosszú. Ennél nagyobb méretű kutyának már valószínűleg egyedi gyártású kutyaágyra lesz szüksége.

Hogyan válassz fekhelyet a kutyádnak?

Ha van valamilyen egészségügyi panasza a kutyádnak - pl. allergia, izületi vagy izom problémák stb. - akkor mindenekelőtt ezt kell figyelembe venned. Kínálatunkban találsz kiváló minőségű ortopéd kutyaágyakat, és természetesen nem hiányoznak az antiallergén kutyafekhelyek sem.

Mekkora legyen a kutyafekhely?

A választásnál kritikus fontosságú az alvóhely mérete. Képeken talán aranyosan, viccesen nézhet ki, amikor egy nagyobb kutyus egy aprócska párnán próbál szundikálni, de biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz része kényelmes, pihentető alvásban. Akkor megfelelő méretű a fekhely, ha a kutya a teljes testével kényelmesen elfér rajta, nem lóg le sehol. Ökölszabályként azzal számolhatunk, hogy a kutya teljes testhosszánál (az orra hegyétől a farka tövéig) 10-20 centiméterrel nagyobb matracra van szükség. 

Melyik a legjobb hely a kutyafekhelynek, azaz hova érdemes tenni?

A tökéletes kutyafekhely kiválasztásakor mindenképpen figyelembe kell venni, hova szerenténk majd elhelyezni azt. 

A kerek vagy ovális alakú fekhelyek jobban mutatnak a szoba közepén, míg a négyszögletű társaik inkább a sarokban vagy a fal mellett elhelyezve néznek ki a legjobban. De nemcsak jobban néznek ki a nekik megfelelő helyen, hanem praktikusabb is a használatuk. A helyiség közepén lévő szögletes fekhely sarkai feleslegesen foglalják az életteret, míg a fal mellett elhelyezve jó tartást biztosítanak.

Nem szabad a kutyánk fekhelyét huzatos helyen tartani, hiszen őket épp ugyanannyira zavarná a nyugodt pihenésben, mint az embereket. 

Kedvencünk szocializálódását elősegítendő ne tegyük nagyon eldugott helyre a fekhelyét. Ha a lakásban élő emberek a legtöbbször a nappaliban tartózkodnak, érdemes annak egyik nyugodt sarkába helyezni. Értelemszerűen ugyanez igaz a lakás összes többi szobájára. A lényeg, hogy a kutyus pihenés közben is úgy érezhesse, részese a gazdája életének. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ha a fekhely nagyon központi helyen fekszik, akkor az akadályozhatja a nyugodt pihenést.

Kutyafekhely készítése házilag

Ha valaki jó kézügyességgel rendelkezik, és szívesen foglalkozik a témával, akkor akár otthon is elkészítheti a kutyafekhelyet. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az igazán jó, minőségi kutyafekhelyek speciális töltőanyaggal készülnek, és ergonómikus kialakításúak. Ezek az anyagok (például a viszkoelasztikus hab-pehely töltet) kereskedelmi forgalomban kis mennyiségben nagyon nehezen beszerezhetőek. Ráadásul mire minden szükséges anyagot beszerez az ember, és beleteszi a rengeteg munkát, már egyáltalán nem jár jobban anyagilag, mintha megrendelte volna online.

Mi a fontosabb a fekhely választásnál, a komfort vagy a stílus?

A kutyafekhely nem csupán ágy, hanem ugyanúgy a lakás tartozéka, mint egy komfortos kanapé. Nem csoda hát, ha a kiválasztásánál nem csupán a kedvenced kénylemi szempontjait veszed figyelembe, hanem próbálsz a helyiség stílusához megfelelő darabot választani. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez a bútor elsősorban a kutya igényeit kell kielégítse, és csak ezután következhet a gazdi. Ha a megfelelő töltetű, anyagú és a kutya számára jó méretű fekhely csak a lakáshoz nem teljesen illő stílusban (színben, mintában stb.) elérhető, akkor érdemes inkább letakarni egy erre való pokróccal ahelyett, hogy mindenképp a tökéletes kinézethez ragaszkodnánk.